Home USB informatie en specificaties

USB, wat is het?

USB staat voor Universal Serial Bus en is een standaard die ontwikkeld is in de jaren 90 dat de kabels, connectoren en communicatie protocollen definieert die gebruikt worden in een bus voor de aansluiting, communicatie en voeding tussen computers en elektronische apparaten.Het logo van USB USB werd ontwikkeld om de verbinding tussen randapparatuur, zoals toetsenborden, muizen, digitale camera’s, draagbare media spelers, externe schijven en netwerk adapters te standaardiseren.  USB wordt tegenwoordig op bijna ieder apparaat gevonden. Het heeft met succes de oudere interfaces vervangen zoals seriële en parallelle poorten en zowel aparte voeding voor draagbare apparaten. Sinds 2008 zijn er ongeveer 6 miljard USB poorten en interfaces wereldwijd in gebruik en circa 2 miljard zijn er ieder jaar verkocht.

Geschiedenis van USB

Een groep van zeven bedrijven begonnen met het ontwikkelen van USB in 1994: Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC en Nortel. Hun doel was om het makkelijker te maken om apparaten op een PC aan te sluiten, in die tijd waren er namelijk veel verschillende aansluitingen aan de achterzijde van een computer. Ook werd het zo makkelijker om software te configureren voor de apparaten die verbonden zouden worden via USB en om de overdrachtssnelheden drastisch te verhogen. Het eerste silicium voor USB werd gemaakt door Intel in 1995.

USB A mannelijk

Een USB type A, de meest gebruikte USB aansluiting

Het USB 1.0 standaard , die geïntroduceerd werd in januari 1996, had een overdrachtssnelheid van 1.5 Mbit per seconde “Low Speed” en 12 Mbit per seconde “Full Speed”. De eerste versie van de meest gebruikte USB was 1.1, deze werd geintroduceerd in september 1998. De 12 Mbit/s overdrachtssnelheid was bedoelt voor hogere snelheid apparaten zoals harde schijven en de lagere 1.5 Mbit/s werd gebruikt voor bijvoorbeeld joysticks. Het USB 2.0 standaard werd geïntroduceerd in april 2000 en werd bekrachtigd door het USB Implementers Forum (USB-IF) aan het einde van 2001. Hewlett-Packard, Intel, Lucent Technologies (tegenwoordig Alcatel-Lucent), NEC en Philips werkte samen aan het initiatief om hogere snelheden te ontwerpen, welke verantwoordelijk zijn voor het 480 Mbit/s standaard. Het USB 3.0 standaard werd gepubliceerd op 12 november 2008. Het grootste doel was om de snelheid te verhogen (tot 5 Gbit/s), stroom verbruik te verlagen, stroom sterkte te verhogen en om ondersteuning te bieden aan USB 2.0. Het heeft een nieuwe, hogere snelheidsbus genaamd SuperSpeed, deze parallel staat met de USB 2.0 bus. Om deze reden is de nieuwere versie SuperSpeed genaamd. De eerste apparaten met USB 3.0 werden in januari 2010 gepresenteerd.

 

 

 

Versie geschiedenis

Basis USB logo

Het basis drietand USB logo; iedere versie had zijn eigen specifieke logo

Het USB standaard verliep door meerdere stages voor zijn officiële release in 1995:

 • USB 0.7: Uitgebracht in november 1994.
 • USB 0.8: Uitgebracht in december 1994.
 • USB 09: Uitgebracht in april 1995.
 • USB 0.99: Uitgebracht in augustus 1995.
 • USB 1.0: Release Candidate: uitgebracht in november 1995.

USB 1.0

 • USB 1.0: Uitgebracht in januari 1996.
  Gespecificeerde overdrachtssnelheden van 1.5 Mbit/s (Low Speed) en 12 Mbit/s (Full Speed). Bood geen ondersteuning voor verlengkabels of doorgave via monitoren (door timing en voeding beperkingen).
 • USB 1.1: Uitgebracht in augustus 1998.
  Meeste problemen in 1.0 werden opgelost. Meeste hiervan waren problemen met hubs.

 

USB 2.0

USB 2.0: Uitgebracht in april 2000, bood een hogere snelheid van 480 Mbit/s (60 MB/s) met de huidige naam Hi-Speed. Verdere aanpassingen werden gedaan via Engineering Change Notices (ECN). De meest belangrijke van deze ECN’s zijn toegevoegd aan het USB 2.0 specificatie pakket beschikbaar op usb.org:

 • Mini-A en Mini-B aansluiting ECN: uitgebracht in oktober 2000.

  High-Speed USB logo

  Het High-Speed USB logo

 • Pull-up/Pull-down weerstanden ECN: uitgebracht in mei 2002.
 • Interface associatie ECN: uitgebracht in mei 2003.
  Nieuwe standaard  descriptor was toegevoegd dat het mogelijk maakte verschillende interfaces te koppelen met één enkele aparaat functie.
 • Afgeronde afkanting ECN: uitgebracht in oktober 2003.
  Een aanbevolen aanpassing van de Mini-B connector dat resulteert in een langere levensduur.
 • Unicode ECN: uitgebracht in februari 2005.
  Deze ECN geeft aan dat tekenreeksen zijn gecodeerd met UTF-16LE. USB 2.0 heeft aangegeven dat unicode moet worden gebruikt, maar gaf niet aan welke codering.
 • Inter-Chip USB toevoeging: uitgebracht in maart 2006.
 • On-The-Go 1.3 toevoeging: uitgebracht in december 2006.
  USB On-The-Go biedt de mogelijkheid om twee USB apparaten te laten communiceren zonder dat er een host nodig is. In de praktijk fungeert één van de USB apparaten als host voor de ander.
 • Opladen van batterij specificatie 1.1: uitgebracht in maart 2007 (Werd 15 april 2009 geüpdatet).
  Voegt ondersteuning toe voor  batterij opladers. Maximale stroom dat kan worden gebruikt is 1.8 ampère.
 • Micro-USB kabels en connectoren 1.01: uitgebracht in april 2007.
 • Link Power Management aanvulling ECN: uitgebracht in juli 2007.
 • Opladen van batterij specificatie 1.2: uitgebracht in december 2010.
  Meerdere aanpassingen en verhoging van de beperkingen zoals maximale stroom toevoer van 5 ampère.
Super-Speed USB Logo

Het Super-Speed USB Logo

 

USB 3.0

USB 3.0 is uitgebracht in november 2008. De standaard heeft een maximale data overdracht van 5 Gbit/s (625 MB/s), die meer dan 10 keer zo snel is als USB 2.0. Echter is deze snelheid enkel te behalen met gebruik van sterke professionele apparaten.  Een nieuwe toevoeging is de SuperSpeed bus, die een vierde transfer modus biedt op 5 Gbit/s (met behulp van 8b/10b codering) en de specificatie acht het redelijk om ongeveer 3.2 Gbit/s (400 MB/s) te bereiken. Twee-weg communicatie is ook mogelijk. In USB 3.0 is de communicatie full-duplex bij het gebruik van de SuperSpeed overdracht.